Keresett publikáció


Gyermekrajzok elemzése II.

A gyermekek világa őszinte. A gyermekek világa tiszta, ártatlan és ösztönös. Egy külön világ. Beszélnek nekünk, de mi gyakran nem értjük meg őket...

Hogy betekintést nyerhessünk a gyermekek lelkébe, hogy mélyebben megismerhessük őket, vagy akár hogy segíteni tudjunk a ki nem mondott problémáikon is, a grafológiát hívjuk segítségül!
A grafológia szó jelentése: íráselemzés. De maga a tudomány nemcsak az írással, hanem a rajzok feltárásával is foglalkozik.
A rajzelemzés gyermekeink esetében különösen fontos, mert a legtöbb gyermek hat éves koráig nem tud írni, írásuk majd csak tíz éves kor körül kezd el egyéniesedni (csak ettől a kortól kezdve lehet azt elemezni).

A gyermekek rajzaikon keresztül kivetítik minden érzésüket: bánatukat, örömüket, önmagukat, lelki problémáikat, és mindazt, amit magukból adni szeretnének.
Tehát a gyermekrajz üzenet.

Fontos, hogy ne kezd elemezgetni a gyermeked rajzát!
Vidd el a rajzot szakemberhez! Nem véletlen, hogy ezt külön oktatják!
Ítélőképességed, elfogultságod csúnyán félrevihet!

 

Az alábbiakban lássunk néhány rajzot:

1.

 

Ennek a gyermeknek a szülei külön háztartásban élnek, új családot alapítottak. Ezt a különélést a gyermek maximálisan megértette, hisz a bal (anyai) és jobb (apai) oldalt kettéválasztotta.

A bal, vagyis anyai oldalon hullámos, világoskék tenger látható (az eredetin jól látszik). A kék a szeretet színe. A gyermek innen kapja a legtöbb szeretetet, de úgy érzi, hogy nem állandóan, hanem időnként, „hullámokban”. Úgy gondolja, hogy ezért a szeretetért tennie is kell, olykor ki kell érdemelnie.

A jobb, vagyis apai oldalon csak barna színt látunk. Ez a szín a szeretethiányt jelzi.
A gyermek úgy érzi, hogy az apától kevés szeretetet, odafigyelést kap. Ez nem azt jelenti, hogy az apa nem szereti eléggé. Lehet, hogy nincs ideje, vagy energiája a szeretetét közvetíteni. A lényeg, hogy apai oldalról több törődésre van szüksége ennek a gyermeknek.

A fekete kövek úgynevezett „trauma-jelek”. Szintén apai oldalon. Időnként kap egy adag rossz dolgot az apánál, nagyobbat, kisebbet egyaránt, de igyekszik lavírozni köztük.

Az állatok fajtája a gyermeket, és vonásait jelképezi, azt, amivel azonosulni tud. Esetünkben ezek teknősök. A teknősnek kemény páncélja van: ha kell, ha baj leselkedik, akkor be lehet húzódni a biztonságos páncélba. Tehát ez a gyerek magába fordul, ha problémát érez. Ilyenkor nehezen nyílik meg, szinte megközelíthetetlen.

A nagy teknős az anyát jelképezi, aztán a közepes jön, ami maga a gyermek. De ki lenne a kicsi teknős? Mivel testvére nincs, ez a kis teknős a testvér iránti vágyat jelentheti. Az anyával beszélve kiderült, hogy valóban vágyik testvérre, ezt mostanában gyakran emlegeti. A kép decemberben készült, ami csak azért fontos, mert testvért kért karácsonyra.

A kis teknős az anya felé fordul, ők összetartoznak. A közepes teknős is odatartozik a családhoz, az anya családjához, hiszen közel vannak egymáshoz mindhárman. De szeretne az apához is tartozni.

Az állatok száma is értelmezhető:
A páratlan szám érett, felelősséget vállalni tudó gyermeket jelent. Már rá lehet bízni növényt, állatot, vagy kistestvért.


2.

 

Ezen a képen egyszerre süt a nap, és esik az eső. A nap hatalmas méretű, tehát ez a gyerek rengeteg szeretetet kap az anyukájától, de nem folyamatosan: a kicsi sugarak kisebb szeretetet, a nagyobbak többet jelentenek. Ez gondot okoz a gyermeknek, néha nem érti, miért kap keveset, máskor meg sokat. Nem jól szeretik.
A sugarak még némi spirituális hajlamról is árulkodnak.
Az eső a jó ritmusérzék, a tánc a mozgás vagy a sportok szeretetét árulja el.

A ház alapján mindkét szülőhöz egyformán ragaszkodik, egyformán igényli jelenlétüket. Inkább apás gyerek, aki az apának jobban meg akar felelni, jobban ragaszkodik hozzá érzelmileg.
A külsőségeket előtérbe helyező gyermek, ha problémája van valamivel, azt nem mutatja, én-védelme igen erős. A nehezebb helyzeteket nem jól kezeli, nem tudja levezetni a feszültséget. A jövővel nem akar szembenézni, pedig nagyon vágyik a biztonságra. Tart valamitől, védi magát. Problémáival, félelmeivel egyedül akar megbirkózni.

Érzelmi beállítottságú gyermek: az érzelmei befolyásolják döntéseit. Kifinomult szeretetet képes adni, de előfordul, hogy nehezen tudja ezt kimutatni.
3-4 éves kora körül történt valami negatív az életében, melyet még nem dolgozott fel teljesen.


Sopf Emőke
Grafológus, Rajzelemző