Keresett publikáció


Analízis-jobb margó

A jobb margó

Mielőtt elolvasnád a cikket, kérlek vegyél elő egy üres A/4-es lapot, írj rá 10-12 sort, legyen megszólítás benne és írd is alá, mintha egy fiktív levelet fogalmaznál. Ha ezzel kész vagy, tulajdonképpen produkáltál egy olyan írásmintát, amit  grafológiailag már jól lehet elemezni. Az elemzés sok figyelmet és nagy körültekintést igényel, de mai cikkünkben egy kis ízelítőt adunk abból, mit lát meg a grafológus az elsők közt a sok-sok grafojegy közül, amikor írást elemez. Ezt most te is kipróbálhatod magadon, ezúttal egy kitüntetett jegyen, a jobb margón keresztül.

Már általános iskolában sokszor elhangzik magyar órán, hogy többek közt margókat kell hagynunk a papíron ahhoz, hogy áttekinthető, esztétikus írást produkáljunk. Négy margónk van: fent, lent, bal és jobb oldalt. Mindegyik margó mást jelent a grafológiában, de a kitüntetett ezek között a jobb margó. A jobb margó a "legesendőbb" mind közül, mert ezt már befolyásolja a nyelv, a szavak hosszúsága, az elválasztás, az írásjelek... de mindenek előtt Te magad. A jobb margó a legkevésbé tudatos, erre figyel a legkevésbé az író személy, miközben ír. Lássuk, mit tudunk meg belőle.

A jobb margó a dinamikus, az élő, a mozgásban levő embert mutatja meg. Nagyon fontos - alappozitívum, hogy LEGYEN jobb margó, ez az első, amit megnézünk. Aki hagy jobb margót (ez kb. 2-3 cm nagyjából), az el tudja magát helyezni térben és időben. Aki nem hagy távolságot, tehát lapszélig, vagy szinte lapszélig kiírja a sorait, ott azt feltételezzük, hogy nem tudja, nem ismeri a saját lehetőségeit, korlátait, határait.

A jobb margót mindig a bal margóhoz viszonyítjuk, kb. 3 betűszélességnyi eltérést még normálnak tekintünk. A normál méretű jobb margó jelentései a realitásérzék, figyelemkoncentráció, józanság, kontrolláltság, jó kapcsolatteremtés, tudja a határokat, hogy mikor és meddig mehet el. Kiegyensúlyozottságot mutat a külvilághoz való viszonyában.

A kicsi jobb margó jelentése a nyitottság, extraverzió, aktivitás, esetleg túlzó közvetlenség igénye, bizalmaskodás, szervezési és tervezési problémák, idő- és anyagpazarlás.

A nagy jobb margó zárkózottságra, introverzióra utal, félelem a közösségtől, a jövőtől, esetleg bizalmatlanság, kudarckerülés.

A jobb margót még több szempont szerint is tudjuk vizsgálni, de bármely aspektusból is közelítjük meg, szem előtt kell tartanunk a grafológia alaptörvényét, miszerint "egy jel nem jel", tehát a többi jeggyel összefüggésben kell megállapításainkat kialakítani.